W jaki sposób ptaki umierają?

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów gatunkiem ptaka, który jest w obecnej chwili chyba najpowszechniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony wiele razy w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś i mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi , które możemy spotkać aktualnie na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym miejscem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, obecnie coraz częściej zobaczyć można go także w krajobrazie rolniczym albo też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi.

Lot ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie da się nie powiedzieć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest wyraźnie czarny.

U gołębia grzywacza zauważyć można tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie i słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. Dodatkowo warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *