Rozpiętość skrzydeł ptaków

Mimo, że pustułka nie może osiągać żadnych ogromnych rozmiarów, jakie przypisać można wielu osobnikom z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie obszar prawie całej Europy, aż po wysokie Alpy i wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania pustułka pomija natomiast koło podbiegunowe, do którego cech klimatu, gatunek ten nie jest odpowiednio przystosowany. Zdecydowanie najwyższą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Pośród tych krajów niezaprzeczalny prym wiodą Niemcy, na terenie których wystąpić może aż 60 tysięcy par.

Skrzydła ptaków

Współcześnie Polska nie zalicza się do ulubionych miejsc występowania tego ptaka. Pomimo to, jest to w dalszym ciągu najliczniejszy sokół na terenie całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową barwę, która kontrastuje się z czarnymi plamami , a także pazurami. Spód ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- niezwykle gęsto, nakrapiany. Zarówno u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy otoczona jest dodatkowo szeregiem wąskich, ciemnych prążków.

Skrzydła pustułki zaliczyć można do wąskich oraz długich, o końcach przypominających kształtem ostry sierp. Pustułka to ptak, który dożywa co najwyżej 15 lat. Rozmiar ciała pustułki wraz z ogonem oraz dziobem mieści się zwykle pomiędzy 33 a 37 centymetrem,  z czego sam ogon może sięgać długości nawet 18 centymetrów. Samica pustułki ma większą masę ciała, która może być równa nawet 280 gramom. W przypadku samca maksymalna masa ciała może osiągnąć o 50 gram mniej niżeli płeć przeciwna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *